רשימת קריאה

כדי להיות משקיע טוב יותר, צריך תמיד ללמוד ולהתקדם. הבעיה שלא תמיד ברור "מה ללמוד" החלטתי לצרף רשימה של מקורות שאני נהנתי ללמוד מהם. אני ממליץ להתייחס לזה בתור "תפריט" שממנו אפשר לבחור מנה טעימה אחרת בכל פעם. ולא בתור רשימה של "שיעורי בית" יש פה מספיק חומר לחודשים/שנים של למידה (תלוי בקצב) ולכן אני מציע לשמור את הדף הזה בבוקמארק ולחזור מדי פעם במקום לנסות ללמוד הכל בסופ"ש. תתחילו במה שנשמע מעניין ותמשיכו משם. אני גם אשתדל לעדכן פה מדי פעם 🙂

הא ועוד דבר, אל תתביישו לבחור ספר או קורס שסיווגתי לרמת ניסיון אחרת מהרמה שלכם. החלוקה פה די שרירותית. העיקר שתלמדו מה שמעניין אתכם. 

למשקיע הממש מתחיל (עד 3 חודשים)

בשלב הזה במסע ההשקעות שלך, הדבר הכי חשוב זה להבין האם כל הסיפור בכלל מעניין אותך. הדרך הכי טובה לעשות את זה היא לקרוא כמה שיותר רעיונות השקעה ולראות האם את/ה מתחבר/ת. זה בסדר אם את/ה עוד לא מבין את כל המילים והמינוחים. המטרה שלנו כרגע היא לבנות מוטיבציה (ואולי לבדוק האם היא קיימת מראש). יש המון סגנונות שונים של השקעה, ואת/ה בעיקר מנסה לטעום ולפתח את הטעם האישי שלך בשלב הזה. כשאת/ה קורא/ת רעיון השקעה, לא לשכוח שהמצב אולי השתנה מאז שהרעיון פורסם. ורוב הכותבים לא חוזרים לעדכן בדיעבד מתי הרעיונות שלהם כבר לא מעניינים.

סדרת הפוסטים "המדריך למשקיע המתחיל בבלוג שלי".

Value investors club – מדובר באתר, שבו משקיעי ערך מפרסמים רעיונות השקעה מפורטים. אם מצאתם כותב שאתם מתחברים אליו, תוכלו לחפש רעיונות נוספים של אותו הכותב.

קבוצת הטלגרם השקעות ערך בישראל – מקום מעולה לשאול שאלות ולהתעדכן לגבי השוק.

רשימת מעקב בטוויטר של משקיעי ערך בישראל – למי שעוד לא בטוויטר זאת הזדמנות להיכנס. אם תעקבו אחרי הרשימה הזאת תקבלו המון תכנים מעולים על השקעות ממיטב המוחות בעברית.

קבוצת הטלגרם שלי – בערך פעם בשבוע אני מפרסם טקסט קצר, בדרך כלל על השקעות. לפעמים על דברים אחרים שמעניינים אותי. הקבוצה זה המקום הכי נוח לקרוא דברים שפרסמתי בעבר.

קטגוריית רעיונות השקעה בבלוג שלי

הבלוגים של שלומי, אסף נתן, מרק ודני ומשקיע בערך 

The Dhandho Investor: The Low-Risk Value Method to High Returns – מוניש פארי הוא משקיע ערך אמריקאי. בעברו הקים ומכר חברת טכנולוגיה ולאחר מכן התחיל להשקיע בשוק ההון. אני ממש אוהב את הצורה שהוא מסביר דברים ואיך שהוא מתייחס לסיכון ולהשקעה. בנוסף, יש לו אינסוף שעות של ראיונות והרצאות ביוטיוב למי שמתחבר אליו.

למשקיע המתחיל (3-12 חודשים)

לדעתי המטרה בשלב הזה היא להתחיל לפתוח דוחות כמה שיותר מהר. המטרה שלך בשלב הזה היא להתחיל לפתח דעה משל עצמך על סמך קריאת דוחות. כדי לעשות את זה, כדאי להתחיל לפתוח דוחות. הנה סרטון ניתוח שבו שלומי מראה איך עושים את זה.

קורס בסיסי בחשבונאות(עברית) קורס אחר בחשבונאות (אנגלית) וגם הקורסים של דמודרן לא רעים. רוב האנשים לא נהנים ללמוד חשבונאות. אבל זה יתן לך זכויות התרברבות בארוחת החג הבאה. 

Investing for Growth by Terry Smith – טרי סמית הוא משקיע ערך בריטי. הוא מנהל בערך 23 מילארד פאונד. הספר הוא אוסף מכתבים ששלח לאורך השנים למשקיעים שלו. טרי הרוויח עבור המשקיעים שלו 15.8% תשואה שנתית ממוצעת מאז שהקים את הקרן בסוף 2010 ועד היום (מרץ 2023).

מעבר על כל המניות בתל אביב – אני ממליץ להתחיל מלנסות לנתח בעצמך את החברות ששלומי העביר. ולראות איפה אתם מסכימים או חולקים עליו. 

למשקיע הקצת יותר מתקדם (שנה-שנתיים בתחום)

בשלב הזה, מה שיכול מאוד לקדם אתכם (ומה שקידם אותי המון) זה אם תעברו על כל המניות בבורסה בצורה שיטתית ותרשמו כמה מילים לגבי דעתכם על כל חברה וחברה. אפשר לעשות את זה בישראל, בריטניה או בנאסדק. אני מוצא שהדוחות בעברית אחידים, מקיפים ומובנים יותר מאשר דוחות בחו"ל. ולכן ממליץ להתחיל ממעבר על חברות בתל אביב.

המשקיע הנבון – (אנגלית, עבריתקלאסיקה בתחום ההשקעות. נכתב ע"י בן גראהם. אחד הספרים הכי טובים על פילוסופית השקעות הערך.

Seven Powers: The Foundations of Business Strategy – הספר מציג 7 סוגים שונים של "חפירים" או שיטות להגן על העסק שלך מפני תחרות. אני מאוד מתחבר לצורת החשיבה הזאת וכשאני מנתח חברה אני מנסה להבין איזה משבעת הכוחות שומרים עליה מפני תחרות.

Investment thinking toolbox – ספר לא מספיק מוכר של משקיע שוודי בשם Daniel Sun Zhang. בספר דניאל מלמד המון עקרונות בסיסיים בהשקעות תוך כדי התייחסות ושיתוף של רעיונות ההשקעה שלו. המון מרעיונות ההשקעה שלו מתייחסים לתקופה של 2020 והלאה. ולכן לדעתי יותר קל לעקוב ולהתחבר לאווירה בשוק בתקופה ההיא.

Poor Charlie's Almanack – ספר ביוגרפי של צ'ארלי מאנגר, השותף של וורן באפט. החצי הראשון של הספר מספר על כמה שהוא סבא חביב ואיש משפחה טוב ולדעתי אפשר לדלג. החצי השני מכיל תמלול של הרצאות שהוא העביר בנושא השקעות ופסיכולוגיה וזה פשוט זהב.

The Checklist Manifesto: How to Get Things Right – ספר שעזר לי לבנות תהליך השקעות נכון יותר. לא פעם אני מתלהב ממש מחברה ואז במהלך תהליך ההשקעה שבניתי לי מגלה איזה "פאק" קריטי בחברה.

Irrational Exuberance: Revised and Expanded Third Edition – ספר מעולה על הדינמיקה של בועות בשוק. עד שלא לומדים את הנושא וחווים בועה לא מבינים מה זה בועה.

Influence: The Psychology of Persuasion – ספר שיעזור לכם לראות כמה כולם סביבכם קצת כבשים ואיך להיות קצת פחות כבש בעצמך – ממולץ ע”י צ’ארלי מאנגר

הקורס שהעביר ג'ואל גרינבלט בקולומביה – בשנת 2005 ג'ואל גרניבלאט, העביר קורס מעולה באוניברסיטת קולומביה. ג'ואל התמקד במצבים מיוחדים. מדובר באחת הנישות בהשקעות ערך שבה מחפשים מצבים מיוחדים או "מוזרים" שרוב המשקיעים מפספסים. נניח השקעה באמצעות אופציות לטווח ארוך. השקעה בחברה מייד לפני ספינאוף ועוד. 

למשקיע הטיפה יותר מתקדם (שנתיים – 5 שנים)

Security analysis by Ben Graham – התנ"ך של ניתוח דוחות כספיים. חלק מהדוגמאות בספר קצת מיושנות ומתייחסות לניתוח חברות מתעשיות מאוד "ישנות" אבל חובה לקרוא.

המכתבים השנתיים של שותפות nomad – ניקולס סליפ ו- Qais Zakaria הם צמד משקיעי ערך שניהלו ביחד שותפות השקעות משנת 2001 ועד 2014. הם החליטו לפרק את השותפות ב-2014 כשהבינו שהפורטפוליו שלהם מכיל 3 ניירות ערך והם מעדיפים לחלק אותם למשיקיעים שלהם מאשר לגבות דמי ניהול ולא לעשות כלום. השותפות הרוויחה בממוצע 20.8% בשנה בזמן שהמדדים הרוויחו בערך 6.5% באותה התקופה. בתחילת הדרך שלהם כמשקיעים הם מתמקדים בעיקר בחברות net net והשקעות ערך "קלאסיות" אבל בהמשך הם "מגלים" את המודל של אמזון ומעדיפים אותו על חברת ערך קלאסית. השיעור הכי גדול שלי מהמכתבים האלה נמצא בפוסט שכתבתי כאן.

כל המכתבים של ג'ף בזוס לבעלי המניות שלו – לא המון אנשים יודעים אבל בזוס עבד בקרן גידור ולדעתי היה די "מסודר" גם בלי להקים את אמזון. למשל, הוא השקיע 250 אלף דולר מכספו הפרטי בגוגל בשנת 1998 ובזמן ה-IPO של גוגל ב-2004 ההשקעה שלו כבר הייתה שווה כ-280 מיליון דולר. לדעתי הוא ידע מה הוא עושה מהיום הראשון ואפשר לראות את זה במכתבים שכתב למשקיעים באמזון. אני לא טוען שהוא היה מגיע לרשימת עשירי העולם מבלי להקים את אמזון. אבל כשהקים את אמזון ידע בדיוק מה הוא עושה. 

The Caesars Palace Coup: ספר על פרשה של פשיטת רגל של מלון וקזינו בווגאס. מעניין כדי להבין טיפה יותר טוב דינמיקה בפשיטת רגל. ואת הקונספט של השקעה בחוב בסיכון. מדובר בנישה בתחום ההשקעות שכמעט ולא מדברים עליה בעברית/בישראל.

When Money Dies – ספר על היפר אינפלציה בגרמניה בשנות ה-20 של המאה ה20. זוכרים שבשיעורי היסטוריה לומדים שאחת הסיבות שהיטלר עלה לשלטון הייתה מצב כלכלי קשה מאוד בגרמניה? אז הספר מדבר על המצב הכלכלי הממש קשה הזה. ועוזר להבין את הדינימיקה של אינפלציה והקשר שלה לריבית במשק.

פודקסטים

כל הפודקסטים פה כמובן נגישים מנגן הפודקסטים האהוב עליכם

כל הפגישות השנתיות של ברקשייר משנת 1994 בצורת פודקסט – הזדמנות לעשות לעצמכם שטיפת מוח עם כמעט 180 שעות של באפט ומאנגר. ממולץ במיוחד בתקופות בועותיות בשוק.

Acquired podcast – פודקסט שעוסק בחברות טכנולוגיה. המון ניתוח עסקי/תחרותי בגישת הספר "7 כוחות" שמופיע פה. לדעתי הפודקסט יותר מתאימים למשקיעי VC מאשר למשקיעים בשוק הציבורי. ולא תקבלו פה רעיונות השקעה. אבל למי שמתעניין בהיסטוריה של חברות הטכנולוגיה הגדולות שכולם מכירים או בניתוח העסקי שלהם לדעתי זה סופר מעניין.

Business breakdowns – ניתוח עסקי של המון חברות מהמון תחומים שונים. כנראה שרוב החברות שמדברים עליהם שמה כבר יקרות מדי. אבל שווה להאזין וללמוד מה אנשים אחרים מחפשים בחברות ואיך הם מנתחים ומפרקים אותן.